Tärkkelyspitoisuuden
määrittäminen perunasta
Punnitsimme noin
0,5kg perunoita, kuorineen. Kuorimme perunat ja punnitsimme ne uudelleen.
Raastoimme perunat astiaan ja lisäsimme noin 2l vettä. Sekoitimme seoksen niin
että se oli tasaista massaa. Kaadoimme nesteen siivilällä tuetun harsokankaan
läpi toiseen astiaan ja huuhdoimme perunamassan runsaalla vedellä. Otimme
kaiken suodos veden talteen ja annoimme sen seistä sankossa noin tunnin. Imimme
veden pois sangosta letkulla. (tärkkelys on laskeutunut sangon pohjalle.)
Punnitsimme dekantterin ja laitoimme tärkkelyksen siihen. Siirsimme dekantterin
lämpökaappiin kuivumaan niin kauaksi aikaa että tärkkelys on muuttunut
jauhoiseksi.
Tärkkelyksen paino
saatiin kun dekantterin ja tärkkelyksen painosta vähennetään pelkän dekantterin
paino.
dekka + tärkkelys =
140,5g
dekka = 122,3g
tärkkelys = 140,5g -
122,3g = 18,2g
Tärkkelyksen
saantoprosentti laskettiin seuraavasti
tärkkelyksen paino /
perunoiden paino x 100%
18,2g /508,1g x 100%
= 3,58%
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti