torstai 7. elokuuta 2014

perunan tärkkelyspitoisuuden määrittäminen


Tärkkelyspitoisuuden määrittäminen perunasta

 

Punnitsimme noin 0,5kg perunoita, kuorineen. Kuorimme perunat ja punnitsimme ne uudelleen. Raastoimme perunat astiaan ja lisäsimme noin 2l vettä. Sekoitimme seoksen niin että se oli tasaista massaa. Kaadoimme nesteen siivilällä tuetun harsokankaan läpi toiseen astiaan ja huuhdoimme perunamassan runsaalla vedellä. Otimme kaiken suodos veden talteen ja annoimme sen seistä sankossa noin tunnin. Imimme veden pois sangosta letkulla. (tärkkelys on laskeutunut sangon pohjalle.) Punnitsimme dekantterin ja laitoimme tärkkelyksen siihen. Siirsimme dekantterin lämpökaappiin kuivumaan niin kauaksi aikaa että tärkkelys on muuttunut jauhoiseksi.

 

Tärkkelyksen paino saatiin kun dekantterin ja tärkkelyksen painosta vähennetään pelkän dekantterin paino.

 

dekka + tärkkelys = 140,5g

 

dekka = 122,3g

 

tärkkelys = 140,5g - 122,3g = 18,2g

 

Tärkkelyksen saantoprosentti laskettiin seuraavasti

 

tärkkelyksen paino / perunoiden paino x 100%

 

18,2g /508,1g x 100% = 3,58%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti