tiistai 17. syyskuuta 2013

tuhkapitoisuuden määrittäminen


Tuhkapitoisuuden määrittäminen

 

Työssä määritetään erilaisten “paperien” tuhkapitoisuus.

 

Paperin tuhkapitoisuus määritetään täydellisesti poltetun näytteen ja alkuperäisen näytteen välisenä painosuhteena, kun testinäyte on poltettu 925 asteessa.

 

Välineet

-muhveliuuni

-kolme upokkaita ja kannet (me käytimme foliota kansina)

-analyysivaaka

-eksikaattori

-tuhkattavat näytteet : selluarkkia, A4-paperi, päällystettyä hienopaperia

 

Työ

 

Näytteistä leikataan n. 1cm2:n kokoisia paloja, joista tuhkan määritystä varten otetaan sattumanvaraisesti valittuja paloja niin paljon, että polttamisen jälkeen tuhkaa saadaan 10mg.

 

Upokkaan paino pitää tasata pitämällä sitä muhveliuunissa 925 asteessa 15min. Upokas jäähdytetään eksikaattorissa ja punnitaan. Tämän jälkeen tuhkanmääritykseen käytettävät paperinpalat kuivataan samalla tavalla kuin kosteuden laboratoriomäärityksessä jotta voidaan eliminoida kosteuden aiheuttama virhe.

 

 Laita tämän jälkeen paperit upokkaisiin ja kansi päälle. Aloita polttaminen laittamalla upokkaat uuniin. Aloita polttaminen varovasti etteivät näytteet syty palamaan eli, anna uunin lämpötilan aluksi olla 400 astetta. Paperi “poltetaan” siis hiillyttämällä orgaaninen aines, jolloin jäljelle jää orgaaninen aines.

 

Uunin lämpötilaa nostetaan hitaasti ja orgaanisen aineen hiillyttyä näytettä hehkutetaan 925 asteessa tunti. Tämän jälkeen poista upokkaista kannet ja jatka hehkutusta 30 min. Tämän jälkeen upokkaiden annetaan jäähtyä (1min) ennen eksikaattoriin laittoa, anna upokkaiden olla eksikaattorissa 15min.

 

Kun upokas on jäähtynyt, se punnitaan 0,1mg:n tarkkuudella.

 

Paperit                                   Ennen uunia     uunin jälkeen     eks.jälk+pap                                                        tuhkapitoisuus

Hienopaperi
44,8g
44,7g
47,0105g
45,4304g
68,38%
Selluarkki
45,1g
44,9g
51,5983g
45,3595g
93,46%
A4
55,4g
55,3g
60,3053g
56,2746g
79,76%

Työ onnistui muuten hyvin mutta, foliokannet eivät olleet hyvä idea koska, ne eivät kestäneet uunin lämpötilaa, vaan murenivat. Tästä voi johtua tuhkapitoisuuden heittely.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti